Νέα Δημοκρατία πρώτο κόμμα με ποσοστό 40,5%, ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αξιωματική αντιπολίτευση με ποσοστό 17,9%, δυσάρεστη «έκπληξη» η είσοδος των ακροδεξιών «Σπαρτιατών» στην Βουλή: Αυτή είναι η κατάσταση όπως διαμορφώνεται μετά το κλείσιμο της κάλπης των βουλευτικών εκλογών. Επιπλέον, η Ελληνική Λύση, η «Πλεύση Ελευθερίας» και η «Νίκη» επίσης μπαίνουν στη Βουλή, ενώ το ΜέΡΑ25 δεν μπόρεσε να περάσει το κατώφλι του 3%.

 

Τα ποσοστά των κομμάτων στο 98% της Επικράτειας - Επισημαίνεται ότι η συμμετοχή έπεσε στο 52,8%, περίπου 7 μονάδες κάτω σε σχέση με τις εκλογές της 21ης Μαϊου

Με βάση τα παραπάνω αποτελέσματα, η ΝΔ επιτυγχάνει άνετη κοινοβουλευτική πλειοψηφία 158 εδρών, οπότε δρομολογείται από αύριο Δευτέρα η σχετική διαδικασία με την ορκωμοσία Μητσοτάκη, την ανακοίνωση της νέας κυβέρνησης. Ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει αξιωματική αντιπολίτευση με ποσοστό 17,83% και 47 βουλευτές, ενώ το ΠΑΣΟΚ αύξησε κατά τι τη δύναμή του σε 11,86%, εκλέγοντας 32 βουλευτές . Το ΚΚΕ αύξησε το ποσοστό του, χάνοντας ωστόσο σε απόλυτο αριθμό ψήφων, σε 7,67% και εκλέγει 20 βουλευτές.

Η ακροδεξιά

Τρεις καθαρά ακροδεξιοί σχηματισμοί μπαίνουν στη Βουλή: η Ελληνική Λύση καταφέρνει να ξαναμπεί στο Κοινοβούλιο με 12 έδρες, η ...χριστιανόπληκτη «Νίκη» εκλέγει 10 βουλευτές, ενώ η μεγάλη «έκπληξη» είναι οι «Σπαρτιάτες» του Β. Στίγκα που σε ελάχιστο διάστημα, χάρη στη στήριξη του καταδικασμένου νεοναζί Ηλία Κασιδιάρη, προπορεύεται μεταξύ των ακροδεξιών σχηματισμών, πήρε 4,68% (240 χιλιάδες ψήφους) και εκλέγει 13 βουλευτές.