Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν κατηγόρησε σήμερα τις χώρες της Δύσης ότι «διαστρέβλωσαν» τη συμφωνία για την εξαγωγή σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσας, ωστόσο διαβεβαίωσε ότι η Ρωσία θα επέστρεφε «αμέσως» σε αυτήν εφόσον υλοποιούνταν «στο σύνολό τους» τα αιτήματά της.

«Θα εξετάσουμε την πιθανότητα να επιστρέψουμε (στη συμφωνία) αλλά υπό έναν όρο: αν ληφθούν υπόψη και υλοποιηθούν, χωρίς καμία εξαίρεση» τα ρωσικά αιτήματα, είπε ο Πούτιν στο υπουργικό συμβούλιο, η συνεδρίαση του οποίου μεταδόθηκε από την τηλεόραση.

Στην παρούσα μορφή της, η παράταση της συμφωνίας δεν είχε νόημα, πρόσθεσε, κατηγορώντας τη Δύση ότι χρησιμοποιούσε αυτήν τη συμφωνία σαν εργαλείο «πολιτικού εκβιασμού». «Αντί να βοηθά τις χώρες που έχουν πραγματικά ανάγκη, η Δύση χρησιμοποίησε τη συμφωνία για πολιτικό εκβιασμό και τη μετέτρεψε σε εργαλείο πλουτισμού των πολυεθνικών, των κερδοσκόπων στην παγκόσμια αγορά», είπε.

Λίγο νωρίτερα σήμερα, το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας προειδοποίησε ότι πως όλα τα πλοία που κατευθύνονται σε ουκρανικά λιμάνια θα θεωρούνται δυνητικοί μεταφορείς στρατιωτικού φορτίου.

Η τιμή του σιταριού στο χρηματιστήριο Euronext έκλεισε σήμερα με άνοδο 8,2%, στα 253,75 ευρώ ο τόνος, επιστρέφοντας έτσι στο επίπεδο όπου βρισκόταν στις αρχές Απριλίου. Η τιμή του αραβοσίτου έκλεισε ακριβώς κάτω από το όριο των 250 ευρώ ο τόνος, με άνοδο 5,4%.