Την αποκάλυψη κάνει η ίδια η Πυροσβεστική Υπηρεσία της Τσεχίας, που αφού σημειώνει πως «η τσεχική ομάδα είναι έτοιμη να βοηθήσει, έχουμε μια μονάδα που μπορεί να επιχειρήσει σε λίγες ώρες εάν χρειαστεί», προσθέτει: «Προσφέραμε ενεργά τη βοήθεια των Τσέχων πυροσβεστών στην Ελλάδα, αλλά εκείνοι αρνήθηκαν λέγοντας ότι έχουν αρκετές δικές τους δυνάμεις και πόρους»!

 

Την ακατανόητη άρνηση της ελληνικής κυβέρνησης να αποδεχτεί βοήθεια για την καταπολέμηση των πυρκαγιών από την Τσεχία αποκαλύπτει η ίδια η Πυροσβεστική Υπηρεσία της χώρας, λέγοντας μάλιστα πως η Ελλάδα ισχυρίστηκε πως «έχει αρκετές δικές της δυνάμεις και πόρους»!

Σε βίντεο που ανέβασε στην επίσημη σελίδα της, η Πυροσβεστική Υπηρεσία της Τσεχίας σημειώνει πως «η τσεχική ομάδα είναι έτοιμη να βοηθήσει στην καταπολέμηση των πυρκαγιών στο εξωτερικό. Έχουμε μια μονάδα που μπορεί να επιχειρήσει σε λίγες ώρες εάν χρειαστεί» και προσθέτει:

«Προσφέραμε ενεργά τη βοήθεια των Τσέχων πυροσβεστών στην Ελλάδα, αλλά οι Έλληνες αρνήθηκαν την προσφορά μέσω του Τσέχου πρέσβη, λέγοντας ότι έχουν αρκετές δικές τους δυνάμεις και μέσα».

Σημειώνεται, δε, πως η ομάδα θα αποτελούνταν από 64 πυροσβέστες με αντίστοιχο εξοπλισμό και θα ήταν έτοιμη να αναχωρήσει εντός 6 ωρών.

 Ολόκληρη η ανακοίνωση της τσέχικης πυροσβεστικής αναφέρει:

Η τσεχική ομάδα είναι έτοιμη να βοηθήσει στην καταπολέμηση πυρκαγιών στο εξωτερικό - Η Ελλάδα αρνήθηκε την προσφορά

Η μονάδα κατάσβεσης δασικών πυρκαγιών που έχει συγκεντρώσει η τσεχική Πυροσβεστική Υπηρεσία για αποστολή στο εξωτερικό αποτελείται επί του παρόντος από 64 άτομα και 33 τεμάχια εξοπλισμού. Στην ομάδα συμμετέχουν επαγγελματίες πυροσβέστες από τις Πυροσβεστικές Υπηρεσίες των περιφερειών Νότιας Μοραβίας, Μοραβίας-Σιλεσίας, Όλομουτς και Κεντρικής Βοημίας, της πρωτεύουσας Πράγας, της Δευτεροβάθμιας Σχολής Πυροσβεστικής και της Ανώτερης Σχολής Πυροσβεστικής και της Μονάδας Διάσωσης της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας της Τσεχικής Δημοκρατίας.

Υπολογίζουμε επίσης σε συναδέλφους από την Υπηρεσία Διάσωσης Υγείας της Πράγας με το αυτοκίνητο Phoenix, οι οποίοι θα λειτουργούσαν ως ιατρική υποστήριξη για την τσεχική ομάδα. Οι πυροσβέστες θα συνοδεύονταν επίσης από τεχνικούς σέρβις από τους κατασκευαστές των βυτιοφόρων έκτακτης ανάγκης. Ολόκληρη η ομάδα είναι έτοιμη να αναχωρήσει εντός 6 ωρών από την αποδοχή της προσφοράς από την Τσεχική Δημοκρατία.

Η τσεχική πυροσβεστική υπηρεσία προσέφερε ενεργά τη βοήθεια της τσεχικής ομάδας στην Ελλάδα τη Δευτέρα, αλλά οι Έλληνες αρνήθηκαν την προσφορά μέσω του Τσέχου πρέσβη, λέγοντας ότι έχουν αρκετές δικές τους δυνάμεις και μέσα. Σε κάθε περίπτωση, η τσεχική πυροσβεστική είναι έτοιμη και σε ετοιμότητα. Προς το παρόν, περιμένουμε μια πιθανή αποδοχή της προσφοράς μας από την πυρόπληκτη χώρα. Δεν είναι απαραίτητο να είναι μόνο η Ελλάδα, αλλά είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε και άλλες χώρες που αντιμετωπίζουν σήμερα δυσκολίες στην αντιμετώπιση μεγάλων πυρκαγιών.