Σάββατο, 13 Ιουλίου 2024

Η αδυναμία του αμερικανικού δολαρίου οδήγησε σε άνοδο τα περισσότερα νομίσματα αναδυόμενων αγορών σήμερα, καθώς οι επενδυτές στρέφουν την προσοχή τους στις αμερικανικές πολιτικές εξελίξεις και την πρόοδο για τα εμβόλια κατά της COVID-19, με την τουρκική λίρα ωστόσο να υφίσταται νέες πιέσεις.

Σε υψηλό επίπεδο σχεδόν τριών μηνών σκαρφάλωσε σήμερα η ισοτιμία του ευρώ έναντι του δολαρίου, μετά την αύξηση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) περισσότερο από το αναμενόμενο του έκτακτου προγράμματός των αγορών ομολόγων για να στηρίξει την οικονομία της Ευρωζώνης που αντιμετωπίζει τη χειρότερη ύφεσή της από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

H στροφή των επενδυτών είχε εδραιώσει την κυριαρχία του δολαρίου στις αγορές συναλλάγματος, με το αμερικανικό νόμισμα να καλπάζει έναντι των βασικών του ανταγωνιστών. Μόνο που το ράλι «σκόνταψε» πάνω στη FED, στην αιφνίδια μείωση επιτοκίων και τις προσδοκίες ότι θα ακολουθήσουν κι άλλες, καθώς οι κεντρικές τράπεζες δίνουν τη δική τους μάχη εναντίον του κορωνοϊού.

Δεν είναι μόνο οι αγορές μετοχών που καταρρίπτουν το ένα ιστορικό ρεκόρ μετά το άλλο, κόντρα στο αρνητικό κλίμα και τις ανησυχίες λόγω του κοροναϊού. Το bitcoin συνεχίζει να καλπάζει προς πάνω, έχοντας ήδη ξεπεράσει το φράγμα των 10.000 μονάδων και σκαρφαλώνοντας σε υψηλά πέντε μηνών. Οι αναλυτές στοιχηματίζουν σε ακόμη μεγαλύτερα κέρδη, αν και συνιστούν προσοχή: Οι απώλειες από απάτες στην αγορά των κρυπτονομισμάτων ανήλθαν στα $4,52 δισ. το 2019, παρουσιάζοντας αύξηση 160% μέσα σε ένα χρόνο.

Στο χαμηλότερο επίπεδο δύο και πλέον ετών κινείται το ευρώ σήμερα, καθώς οι εξισορροπητικές κινήσεις που γίνονται στο τέλος του τριμήνου ενίσχυσαν τη ζήτηση για το δολάριο, με τους επενδυτές να είναι απτόητοι από τις τελευταίες πολιτικές εξελίξεις στις ΗΠΑ.

Η συναλλαγματική ισοτιμία του κινεζικού νομίσματος έναντι του αμερικανικού υφίσταται θεαματική πτώση, ξεπέρασε σήμερα το συμβολικό όριο των 7 γουάν ρενμίνμπι ανά 1 δολάριο — φθάνοντας στο χαμηλότερό της επίπεδο των τελευταίων 9 ετών — εν μέσω της αναζωπύρωσης της έντασης ανάμεσα στο Πεκίνο και την Ουάσινγκτον για τις εμπορικές τους σχέσεις.

Πτώση κατέγραψε σήμερα το ευρώ και οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων σε όλη την ευρωζώνη, ύστερα από δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg ότι οι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας εξετάζουν μια πιθανή αλλαγή στον στόχο της τράπεζας για τον πληθωρισμό για επίπεδα «κοντά στο 2%».

Η στερλίνα υποχώρησε σε χαμηλό εξαμήνου έναντι του ευρώ σήμερα και πλησίασε σε χαμηλό διετίας έναντι του δολαρίου, καθώς οι δύο υποψήφιοι για την πρωθυπουργία της Βρετανίας προσπαθούν να υπερισχύσουν ο ένας έναντι του άλλου υιοθετώντας μια σκληρότερη θέση για το Brexit.

Το ρούβλι στις 17.00 ώρα Μόσχας ακρίβυνε αισθητά ενώ το δολάρια και το ευρώ έγιναν πιο φθηνά κατά 56 και 39 καπίκια αντίστοιχα. Η ισοτιμία ρουβλίου δολαρίου ήταν 63,36 ρούβλια το δολάριο και 71,22 ρούβλια το ευρώ.

Ροή

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ