Για περισσότερες αναταραχές στο τραπεζικό σύστημα, προειδοποίησε σήμερα ο πρώην επικεφαλής οικονομολόγος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), Raghuram Rajan, ο οποίος προέβλεψε την παγκόσμια οικονομική κρίση του 2008.

Ο Raghuram Rajan που διετέλεσε επίσης και επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της Ινδίας, σημείωσε ότι η δεκαετία «εύκολου χρήματος» από τις Κεντρικές Τράπεζες έκανε τις τράπεζες να «εθιστούν», προκαλώντας ένα εύθραυστο χρηματοπιστωτικό σύστημα, όταν μετέπειτα επελέγη ο δρόμος της νομισματικής σύσφιξης.

«Ελπίζω για το καλύτερο, αλλά εκτιμώ ότι ενδεχομένως μας περιμένουν περισσότερα στο μέλλον, εν μέρει επειδή κάποια γεγονότα από αυτά που ζήσαμε, ήταν απρόβλεπτα» τόνισε ο ίδιος, αναφερόμενος στις τελευταίες εξελίξεις που πυροδότησαν έντονες ανησυχίες - και πιο συγκεκριμένα στην κατάρρευση των Silicon Valley Bank και Signature Bank στις ΗΠΑ και στην κρίση της Credit Suisse στην Ελβετία.

«Η όλη ανησυχία είναι ότι το πολύ εύκολο χρήμα (και) η υψηλή ρευστότητα για μεγάλο χρονικό διάστημα, δημιουργούν διεστραμμένα κίνητρα και διεστραμμένες δομές που γίνονται εύθραυστες, όταν αντιστρέφονται τα πάντα» επεσήμανε, σύμφωνα με το Bloomberg.

Ο ίδιος, το 2005, από τη θέση του επικεφαλής οικονομολόγου του ΔΝΤ, είχε κρούσει τον «κώδωνα του κινδύνου» για το τραπεζικό σύστημα, πριν το ξέσπασμα της μεγάλης παγκόσμιας κρίσης.

Σύμφωνα με τον Raghuram Rajan, οι τράπεζες έχουν καταστεί ευάλωτες αφ'ότου οι Κεντρικές Τράπεζες «πλημμύρισαν το σύστημα με ρευστότητα».

«Είναι ένας εθισμός, τον οποίο επιβάλατε στο σύστημα επειδή πλημμυρίζετε το σύστημα με ρευστά περιουσιακά στοιχεία χαμηλής απόδοσης και οι τράπεζες λένε: ''Πρέπει να το κρατήσουμε αυτό, αλλά τι κάνουμε με αυτό; Ας βρούμε τρόπους να βγάλουμε χρήματα από αυτό'' και αυτό τις καθιστά ευάλωτες όταν η ρευστότητα αποσύρεται» ανέφερε.