Σάββατο, 13 Ιουλίου 2024

«Η Ελλάδα θέλει να αποπληρώσει τα τελευταία χρέη της προς το ΔΝΤ», είναι ο τίτλος δημοσιεύματος του περιοδικού Der Spiegel, στο οποίο επισημαίνεται ότι «η κυβέρνηση στην Αθήνα φαίνεται ότι θα μπορεί σύντομα να αποπληρώσει τα τελευταία δάνεια - τουλάχιστον σε έναν από τους πιστωτές της».

Αγαπητές επισκέπτριες και αγαπητοί επισκέπτες, την κατανόησή σας. Η ΔΕΗ, το...πρότυπο ιδιωτικοποίησης, άφησε και εμάς χωρίς ρεύμα για ώρες ολόκληρες. Σκέφτομαι να προτείνω στους ξένους θεσμικούς και δη στην CVC Capital, μέσω της "δικής" μας, της κόρης του πρωθυπουργού μας, να της απονείμουν ένα ειδικό βραβείο κοινωννικής ευαισθησίας και φροντίδας. Αναμένω συμμετοχές, με τον (πιο πολιτισμένο, παρακαλώ) τρόπο του ο καθένας και η κάθε μία. Όσο για τον ΔΕΔΔΗΕ, θα ακολουθήσει άλλο βραβείο, ξεχωριστό, γιατί έχει άλλους ξένους εκεί για τον απομιζήσουν

Σε καθεστώς φορο-τρόμου ζουν οι μισοί  Έλληνες, καθώς η εφορία έχει προχωρήσει σε κατασχέσεις λογαριασμών και πλειστηριασμούς τουλάχιστον σε βάρος 1,3 εκατομμυρίων ΑΦΜ φυσικών και νομικών προσώπων. Απειλούνται με αναγκαστικά μέτρα 600.000 επιπλέον φορολογούμενοι, σύνολο δηλαδή 1,9 εκατομμύρια

Aνάλυση του Γιάννη Κουρή, Επιστημονικού Συνεργάτη ΕΝΑ & Συντονιστή του Κέντρου Πολιτικής Θεωρίας ΕΝΑ, Ειδικού Συμβούλου Ναυτιλιακών CleanTrade, για το Παρατηρητήριο Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΕΝΑ.

Αριθμός-ρεκόρ 488 επαγγελματιών των μέσων ενημέρωσης κρατούνται στις φυλακές φέτος, καταγγέλλει η μη κυβερνητική οργάνωση Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα (Reporters sans frontières, RSF), στην ετήσια έκθεσή της, η οποία ωστόσο καταγράφει επίσης τη μείωση των δολοφονιών δημοσιογράφων στο χαμηλότερο επίπεδο της εικοσαετίας (46).

Την 1η Ιανουαρίου 2022 θα τεθεί σε ισχύ η συμβολική επί της ουσίας αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 2%, έπειτα από τρία χρόνια «παγώματός» του, μετά την αύξησή του κατά 11% από την 1η Φεβρουαρίου 2019 -και την παράλληλη κατάργηση του «υπο-κατώτατου» μισθού. Την ίδια στιγμή στη δημόσια συζήτηση κυριαρχεί το ζήτημα της ανόδου του πληθωρισμού -3.4% για τον Οκτώβριο του 2021- που έχει ιδιαίτερα αρνητικές επιπτώσεις, ιδιαίτερα στα χαμηλότερα εισοδήματα.

Ισχυρή είναι η δημόσια στήριξη για το ευρώ στις χώρες της ευρωζώνης, σύμφωνα με την ευρωπαϊκή δημοσκόπηση «Ευρωβαρόμετρο» που έδωσε στη δημοσιότητα σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ο Πέτρος Βαμβακάς, Αναπληρωτής Καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης & Διεθνών Σπουδών του Emmanuel College της Βοστώνης, γράφει στο ΕΝΑ με αφορμή την οικονομική κρίση στην Τουρκία, αναλύοντας τις δύο δεκαετίες μετασχηματισμού της χώρας, τις επιλογές Ερντογάν απέναντι στη Δύση και τις προεκτάσεις της υφιστάμενης κατάστασης για την εξωτερική της πολιτική.

Επτά το πρωί, Δευτέρα. Ώρα για πρωινό και ειδήσεις στο Διαδίκτυο. Μόνο που τη συγκεκριμένη ημέρα ...δεν υπάρχει δίκτυο. «Η σύνδεση απέτυχε» ξανά και ξανά. Τηλεφωνήματα σε αγουροξυπνημένους φίλους. Έχουν το ίδιο πρόβλημα.

Το Αφγανιστάν οικονομικά είναι μια φτωχή χώρα. Το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) δεν φθάνει ούτε στα 20 δις δολάρια ΗΠΑ (2020: 19,8 δις δολάρια), με πληθυσμό περίπου 33 εκατομμύρια και με κατά κεφαλή εισόδημα περίπου στα 590 δολάρια (2020).

Ροή

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ