Σε καθεστώς φορο-τρόμου ζουν οι μισοί  Έλληνες, καθώς η εφορία έχει προχωρήσει σε κατασχέσεις λογαριασμών και πλειστηριασμούς τουλάχιστον σε βάρος 1,3 εκατομμυρίων ΑΦΜ φυσικών και νομικών προσώπων. Απειλούνται με αναγκαστικά μέτρα 600.000 επιπλέον φορολογούμενοι, σύνολο δηλαδή 1,9 εκατομμύρια

Πρακτικά, επειδή πίσω από κάθε ΑΦΜ «κρύβεται» μια οικογένεια ή μια χρεοκοπημένη επιχείρηση, υπό το καθεστώς της απειλής ζουν σχεδόν οι μισοί  Έλληνες. Κατά τα λοιπά, η Ελλάδα αναπτύσσεται και, κατά Μητσοτάκη και σία, οι  Έλληνες ευημερούν.

Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η ΑΑΔΕ (Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων), τον Νοέμβριο του 2021 παλαιά και νέα ληξιπρόθεσμα υπόλοιπα έφτασαν στο επίπεδο ρεκόρ των 110,171 δισ. ευρώ, ξεπερνώντας κάθε ιστορικό προηγούμενο.

Είναι ενδεικτικό της κατάστασης στην οποία βρίσκονται νοικοκυριά, επαγγελματίες και μικρομεσαίες κυρίως επιχειρήσεις ότι 4.138.985 φορολογούμενοι (ΑΦΜ) είχαν ληξιπρόθεσμες οφειλές στην εφορία, εκ των οποίων 2,8 εκατ. προς το παρόν πληρώνουν τις ρυθμίσεις τους, ενώ 1,3 εκατ. ΑΦΜ δεν πληρώνουν και ήδη έχουν δρομολογηθεί εναντίον τους μέτρα αναγκαστικής είσπραξης. Επιπλέον έχουν εκδοθεί αποφάσεις αναγκαστικής εκτέλεσης για 600.000 επιπλέον ΑΦΜ, αλλά είναι στη διακριτική ευχέρεια της ΑΑΔΕ πότε θα τις εφαρμόσει.

Δεδομένου ότι το σύνολο των φορολογουμένων πάσης φύσεως είναι 6,5 εκατ., από τα στοιχεία της ΑΑΔΕ προκύπτει ότι το 70% χρωστάει και είτε δεν πληρώνει είτε πληρώνει με ρυθμίσεις και δόσεις.

Είναι κάτι περισσότερο από προφανές ότι το πρόβλημα του ιδιωτικού χρέους (μόνον 110 δισεκατομμύρια προς την εφορία) είναι πλέον δομικό για την ελληνική κοινωνία και τα όποια μέτρα έχουν δρομολογηθεί μέχρι στιγμής είναι ανεπαρκή και αναποτελεσματικά.

Πηγή: Αυγή, του Στάθη Σχινά